Solata z brstičnim ohrovtom, panceto in kozjim sirom
Brstičnega ohrovta marsikdo ne mara, ker ga je kot otrok jedel prekuhanega in neokusnega, zato tej zelenjavi, ki je sicer zelo zdrava, veliko ljudi dela krivico.
Brstični ohrovt je odličen antioksidant, nekatere raziskave kažejo, da ščiti pred nastankom raka na prsih in na debelem črevesu, zmanjšuje tveganje za nastanek koronarnih bolezni in odpravlja slabokrvnost. Vsebuje kalcij, magnezij, železo, betakaroten, kalij, fosfor, folno kislino ter vitamine B, C in E.
Najpogosteje ga uživamo kot prilogo, lahko pa ga pripravimo tudi v solati, kjer je glavni igralec prav brstični ohrovt.
Sestavine:
20 očiščenih brstičnih ohrovtov
1 jedilna žlica olivnega olja
85 g pancete narezane na tanke rezine
55 g mehkega kozjega sira
Za preliv:
120 ml sveže iztisnjenega limoninega soka
350 ml olivnega olja
Sol in poper
Priprava:
Najprej dobro zmešajte vse sestavine za preliv. Najlažje bo, če date vse sestavine v plastično posodico s pokrovom in dobro pretresete.
Brstični ohrovt narežite na tanke rezine in ga dajte v veliko posodo. Rezanja se lahko lotite ročno, ali pa uporabite multipraktik, ki bo precej pospešil postopek rezanja.
Posodo, v kateri boste popekli panceto, dajte na srednji ogenj, ko se segreje dodajte žlico olivnega olja, nato pa dodajte panceto in jo popecite z obeh strani. Gotova je, ko se skrči in postane hrustljava. Narežite jo na majhne koščke.
Zmešajte brstični ohrovt s prelivom in dajte na krožnike, nato potresite s kozjim sirom in panceto, ter servirajte.
Jed je brezglutenska in tako primerna za bolnike s celiakijo ali tiste, ki ste preobčutljivi na gluten.
Pa dober tek.