Nekateri izmed najzanimivejših menijev na Festivalu Okusov® 2013
Preverili smo nekatere izmed najzanimivejših menijev restavracij, ki sodelujejo na Festivalu Okusov® 2013. Nekatere stavijo na svoje preverjene kulinarične hite, druge pa so presenetile z bolj sezonskimi različicami.
Naše gurmansko popotovanje se prične v prestolnici, kjer v restavraciji Maxim ustvarja kuharski maestro Andrej Kuhar, starosta slovenskih chefov in še vedno edini Slovenec z Michelinovo zvezdico. Chef je pripravil dva res pregrešno ekstravagantna menija s pridihom klasične francoske kulinarike. Prvi hod mesnega menija sestavljajo pečen krompirček z nadevom gosjih jeter in solata rdečega zelja z malinovim prelivom. Sledi rižota z domačimi polži in Sot-l’-laisse, česnov čips, pečen paradižnik in peteršiljeva omaka. Mesojedci se bodo za veliki finale mastili s telečjo kračo, ki jo pri Maximu 24 ur konfirajo s svežimi zelišči v oljčnem olju, postrežejo pa ob polenti z limono in sredozemsko omako. In še sladica: hrustljav mille Feuille s karamel-parfaitom, glaziranim jabolkom in rumovo omako z rozinami. Ribji meni odpre mlačna solata jadranske hobotnice, sledijo jakobinke s toplim prepeličjim rumenjakom, topinamburjev pire in omaka Mignonette. Za glavni hod pripravijo pečenega kovača s kozicami, acquarello rižoto z rdečo peso in koriandrovo omako, za sladico pa dušene slive s kakavovim sladoledom in pistacijevo kremo.
Le streljaj iz Ljubljane, proti Gorenjski, v Vodicah že nekaj let navdušujejo Žagarjevi s svojo Skaručno, ki je precej več kot le gostilna, je kulinarična izkušnja, kulinarični »stand-up«. Na festivalu se predstavlja z neverjetnim 12-hodnim festivalskim menijem. Je lokalno, kmečko, domače, a povzdignjeno na novo raven. Pa naj si bo domača pašteta iz gosjih jeter, s katero meni začnejo, ali pa gorenjska zaseka, ki sledi. In potem hedonistični izlet po Gorenjski (z okoliškimi primesmi) ne pojenja: pečena šunka z ražnja, božanska nadevana jajčka, bakalar na belo, carpaccio soške postrvi, kmečka čebulna juha, kurja žup’ca, zeljna juha z jabolki, pedocci na vse možne načine, domače testenine z morskimi sadeži in dušen medved z metino polento.
Kulinarična avtoriteta na Dolenjskem je restavracija Grad Otočec na idilični lokaciji ob Krki. Na Otočcu je chef Dejan Pavlič za vas pripravil dva menija. Pri prvem vam kot hladno predjed postrežejo marinirane račje prsi ob kaši iz rdečega zelja, sledi repna juha s čokolado, za toplo predjed pa ponujajo domače trgance s potočnimi raki. Za glavni hod so vam pripravili junčji hrbet z modro frankinjo ob dvobarvnem krompirjevem štruklju in sotiran korenček z zelišči, nekaj prostora pa še bo za njihov hišni tris sladic. Drugi meni se začne po vegeterijansko – z mini paradižnikom s pinjolami, mariniranimi bučkami in pestom iz bazilike, sledi repna juha s čokolado, domači trganci pa so tokrat s suhim paradižnikom in pistacijo. Glavna jed nemesojedcev je file rdeče postrvi ob korenčkovem pireju in mlada špinača, meni pa zaključuje tris sladic.
V štajerski prestolnici v restavraciji Rožmarin chefa Mišo Krojsl in Simon Umek ustvarjata moderno mediteransko kuhinjo z intenzivnimi lokalnimi pridihi. Mariborski težkokategornik je za vas pripravil previdno sušen, z mlado skuto polnjen paradižnik, bazilikin žele in hrustljavček, lahko pa izberete tudi svežo luštrekovo juho s čilijevimi laski in tolminskim sirom. Za drugi hod je odlična izbira kremasta pirina rižota s špinačo in lisičkami z mladim kozjim sirom in zelišči iz zeliščnega vrta, lahko pa se odločite tudi za gozdne gobe in kremo Tolminca v hrustljavem stolpiču z bobom. Za premor so pri Rožmarinu pripravili sorbet melone z ingverjem in janeževo zvezdo, sledi pa veličastni finale, pri katerem ljubitelji morske hrane prav gotovo ne boste razočarani nad »Simonovim navdihom« z velikimi garnelami, medtem ko boste mesojedci potešili svoje karnivorske apetite z jagnječjim karejem z zeliščno skorjico, pirejem s timijanom, kandirani paradižniki in lisičkami. Prihranite prostor za sladico, saj je pistacijev mousse z višnjami in karamelo izvrsten.
Za konec smo obiskali še idilično Logarsko dolino. No, malce pred njo, v Lučah, že nekaj časa dobrojedce vabi eden od pionirjev slow-fooda pri nas, Hiša Raduha, kjer ustvarja Martina Breznik, ki se je veliko naučila od svoje mame in babice. Jedi temeljijo na lokalnih surovinah, a jim Martina s svojim občutkom in uporabo sodobnih trendov vdihne neko povsem novo življenje. Po ajdovem pozdravu iz kuhinje vas za hladno predjed najprej čaka paštetka iz skute in dimljene postrvi, juha je bučkina s poširanim jajcem, za toplo predjed pa vam v Raduhi pripravijo žlinkrofe na način mame Emike. Glavni krožnik je goveji file s spremljavo iz gozda in domačega vrta, za sladico pa Breznikova pripravi mamljivo torto iz čokolade, vanilijeve kreme in čokoladnega moussa.