Čokoladni souffle za sladokusce
Souffleje ali narastke lahko pripravimo iz številnih sestavin; lahko so slani ali sladki, z moko ali brez nje, s polivko ali brez. Kljub temu pa se moramo držati nekaterih osnovnih pravil: osnova za sladke narastke je testo, pripravljeno iz mleka (lahko tudi rastlinskega), rumenjakov, škroba in dišav, pri slanih narastkih pa je testo iz bešamela, torej iz moke, mleka, jajc in začimb. Sladkemu testu lahko dodamo čokolado, sadje in druge sladke sestavine (npr tartufe), slanega pa lahko obogatimo s sirom, mesom, zelenjavo, ribami in najrazličnejšimi začimbami.
Recept (4 osebe)
Za soufflé:
• 125 ml mleka
• 4 žlice sladkorja
• 3 žlice kakava v prahu
• 4 rumenjake
• 2 žlici koruznega škroba
• 2 žlici likerja (amaretto)
• skodelico nalomljene črne čokolade (bolj je črna, bolj je zdrava)
• 5 beljakov
Za posodo (uporabite model s premerom 20 centimetrov, lahko pa tudi štiri majhne modele):
• 1 žlico masla
• 1 žlico sladkorja
Priprava
Pečico segrejete na 175 ºC. Model premažete z maslom, potresete s sladkorjem in ga postavite v hladilnik.
Mleko zlijete v kozico, postavite na srednje močan ogenj ter dodate kakav in žlico sladkorja. Dobro premešate, da se kakav ne prime posode. Rumenjake ter 1,5 žlice sladkorja stepete. Ko dobljena zmes postane bledo rumene barve, dodate škrob. Rumenjake previdno segrejete z nekoliko kakavovega mleka in potem vse skupaj zlijete v kozico. Mešate, dokler ne zavre. Kuhate še minuto ali dve, pri čimer mešate z leseno kuhalnico, in nato odstavite. Gosto zmes prelijete po čokoladi in mešate, dokler se čokolada ne stopi. Pokrijete z plastično folijo in počakate, da se ohladi. Medtem se lotite priprave snega.
Beljake stepate toliko časa, da se v njem pojavijo rahle vbokline. Dodate žlico in pol sladkorja ter nadaljujete s stepanjem. Ko je sneg trd, ga previdno primešate testu najprej tretjino, nato pa še ostanek. Ko je testo gladko, ga zlijete v model. Če ga ne boste takoj spekli, postavite model v posodo z vodo, ki ima približno 40 ºC. Tako lahko počaka približno eno uro.
Pečete od 20 do 25 minut. Potresete s sladkorjem v prahu in postrežete.