Kulinarično razvajanje v gostilni Krištof

Gostilna Krištof

V osrčju Gorenjske, v vasi Predoslje pri Kranju, se nahaja družinska gostilna Krištof, ki se ponaša z več kot stoletno tradicijo. V svoji ponudbi imajo odlične gurmanske jedi. V prijetnem ambientu gostilne ponujajo sodobne kulinarične trende, ki se prepletajo s slovensko tradicijo in svetovnimi gurmanskimi trendi, celotna filozofija gostilne pa temelji na sezonsko svežih in domačih sestavinah.

Prijeten ambient in prijazno osebje

Takoj ko sva se pripeljala pred gostilno Krištof, sva bila presenečena nad prijetnim ter domačim videzom gostilne. Tako kot zunanjost, je tudi notranjost preprosta in prijetna.

Ob prihodu v gostilno so naju lepo sprejeli in pospremili za lepo pripravljeno mizo. Stregel naju je gospod Krištof, šef gostilne, ki nama je odlično svetoval pri izboru hrane in vina. Ob prihodu me je malce skrbelo glede menija, saj sama ne jem mesa, vendar je bil strah popolnoma odveč. Na svojem meniju imajo tako mesojedci, kot tudi vegetarijanci oz. vegani pester izbor jedi.  Pohvalijo se lahko tudi s pestro vinsko karto, saj imajo v svoji ponudbi večino boljših slovenskih vin, ter odlična ekološko pridelana vina iz vse Evrope. Sama sem po predlogu poskusila odličen sicilijanski sladki muškat, Klemen pa je izbral odličen slovenski refošk.

Fantastična eksplozija okusov

Najina kulinarična avantura se je pričela z pozdravčkom iz kuhinje – dimljena skuta s suhim paradižnikom in salamo krškopoljskega prašiča. Zraven so postregli še topel tribarvni kruhek, rdeč obarvan z rdečo peso, črn s sipinim črnilom in beli koruzni kruhek. Moram reči, da so bile barvne kombinacije prava paša za oči.

Sledila je predjed. Jaz sem se odločila za hladno predjed s kozjim sirom Krištof v kombinaciji z orehi in figami, Klemen pa je dobil toplo predjed in sicer okusno rižoto z lisičkami ter popečenim rakom, okus pa je na vrhu dopolnjevala parmezanova pena.

Polna pričakovanj sva pričakovala glavno jed, nakar je sledilo prijetno presenečenje. Ker sem že v začetku izbirala med juho in kozjim sirom, po priporočilu šefa pa sem izbrala slednjega, sva po končani predjedi še vseeno dobila postreženo juho iz hokaido buče. Za še boljši okus  juhe, je poskrbelo tudi domače prekmursko bučno olje. Če povem čisto iskreno, sem velika ljubiteljica juh in lahko rečem, da še boljše bučkine juhe nisem poskusila. Skratka zadetek v polno.

Po slastni juhi, sva komaj čakala na glavno jed. Prav zanimalo naju je, s kakšnimi okusi bova tokrat razvajala svoje brbončice. Sledilo je nekaj povsem novega in svežega. Predse sem dobila zelo lep in zanimiv krožnik, z okusi, ki jih še nisem okušala. Sarmice nadevane z divjim rižom, pinjolami in rozinami, zavite v trtne liste, vse skupaj pa se je odlično dopolnjevalo z pesino omako ter mandljevim drobljencem. Prava eksplozija odličnih okusov.

Na mesnem krožniku se je znašla telečja krača, ki je pripravljena na prav poseben inovativen način. Meso je kuhano na poseben francoski način, meso pa se kuha celih 48 ur na temperaturi 50 stopinj. K telečji krači so se odlično prilegli tudi domači krompirjevi ”nudli” z jurčki, pršutom, okusna telečja ”glace” omaka, pa je celotnemu krožniku dodala  veliko piko na i.

Po slastni glavni jedi, je sledila še sladica. Medtem ko sva srkala odlično vino, do naju pristopi šef in nama pove, da bova sladico pojedla drugje. Na najino veliko presenečenje, naju odpelje v simpatično leseno hiško, ki spominja na glamping šotor. Simpatična hiška stoji na vrtu Nežkine hiše, le nekaj korakov stran od gostilne. Slednjo lahko po predhodnem dogovoru najamete in v dvoje uživate v posebnem kulinaričnem doživetju.

V prijetnem ambientu hiške, sva polna pričakovanj čakala na najslajši del kulinaričnega doživetja – sladico. Po predlogu šefa, sem se odločila za sezonsko sladico. Kot se za jesenski letni čas spodobi, sem dobila ocvrto hruško, polnjeno s cimetom ter rozinami, k sočnosti sladice pa je pripomogla odlična omakica z rezanci citrusov.

Druga sladica je izgledala čisto drugače, vendar nič manj slastno. Kobariški krap polnjen z orehovim nadevom, vaniljeva krema ter vaniljev sladoled. Vse skupaj pa so dopolnjevali koščki sladkih jabolk v jabolčnem gelu. Da je bila sladica naravnost odlična, priča o tem, da sem jo komaj uspela slikati, preden jo je zmanjkalo. Obe sladici sta bili vhrunski, saj so se komponente na krožniku odlično povezovale.

Krištof ni gostilna, temveč je pravo kulinarično doživetje

Moram priznati, da je bilo za naju prvič, da sva bila na takšnem kulinaričnem razvajanju. Če sem čisto iskrena, niti nisem vedela kaj lahko pričakujem, kot pa sem že prej omenila, me je najbolj skrbelo, če bomo lahko skombinirali kakšen brezmesni meni zame. Na koncu sem bila zelo pozitivno presenečena nad njihovo raznoliko ponudbo vegetarijanskih in veganskih jedi. Ko vas pot zanese na gorenjski konec, se le ustavite v gostilni Krištof, kjer bodo poskrbeli za vse vaše kulinarične želje. V vsakem primeru pa si vzemite čas in se prepustite razvajanju. Darilni paket SelectBox – Miza za dva, je le eno od doživetij, ki jih ponujajo.

Brbončice vam bodo hvaležne 🙂

Več o darilnih paketih SelectBox pa najdete tukaj.

* objava je nastala v sodelovanju s SelectBox. Vse napisano je le najino mnenje, na katerega ni nihče vplival.

Avtor: Lucija Pusovnik


SelectBox je prava oaza adrenalinskih doživetij, wellness tretmajev, gurmanskih doživetij, luksuznih kratkih počitnic in še mnogo drugega. Zakaj je SelectBox drugačen od drugih daril? – Zaradi načina darovanja! Z darilnim paketom SelectBox obdarovancem podarite nepozabno doživetje po njihovi lastni izbiri. Svobodno lahko izbirajo med pestrim naborom kar 2200 doživetji, zato je SelectBox darilni paket, s katerim zagotovo ne boste zgrešili. Oglejte si pestro ponudbo, ki zajema 30 različnih darilnih paketov in opazujte navdušenje svojih obdarovancev!

Uzivac_jesen_570x310px