RECEPT: Kako pripraviti linške zvezdice

Božič je za ovinkom in vsi tisti, ki ob praznikih navdušeno pečejo piškote, so gotovo že v nizkem štartu. Omarice so gotovo že polne najbolj nujnih sestavin, prsti pa verjetno tudi že drsijo po miški in iščejo recepte za božične piškote, s katerimi bodo pocrkljali družinske člane in prijatelje ob božičnih praznikih. Mi vam danes predstavljamo čisto preprost recept za okusne linške zvezdice.

(Foto: galoremag.com)

(Foto: galoremag.com)

Sestavine: 

  • 2/3 skodelice blanširanih celih mandljev
  • 1/2 skodelice rjavega sladkorja
  • 2 1/2 skodelici večnamenske moke
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/4 žličke mletega cimeta
  • 1 skodelica zmehčanega masla
  • 1 jajce
  • 1 čajna žlička naribane limonine lupine
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 3/4 skodelice ribezove marmelade (ali kakšne druge marmelade po vašem okusu)
  • 3 žlice sladkorja v prahu za posip

Priprava: 

V električni sekljalnik (blender) stresite mandlje in 1/4 skodelice rjavega sladkorja. Namestite pokrov in prižgite sekljalnik za toliko časa, dokler niso mandlji fino sesekljani. V manjši skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sol in cimet.

linzer-cookies-star_680x454

V drugi, nekoliko večji skledi, z električnim mešalcem na srednji hitrosti penasto umešajte maslo in preostanek rjavega sladkorja. Dodajte mandlje, ki ste jih prej sesekljali. Primešajte jajce, limonino lupinico in vanilijev ekstrakt. Znižajte hitrost mešalca in primešajte še moko. Testo nato oblikujte v dve kepici in pospravite hladilnik za 1 uro. Segrejte pečico na cca 1800C. Pekač obložite s peki papirjem. Na pomokani površini razvaljajte testo in z večjimi modelčki v obliki zvezdic izrežite piškote, ki bodo vaša osnova. Z manjšim modelčkom izrežite enako število manjših zvezdic. Večje piškote pecite v pečici približno 7 do 9 minut, manjše pa od 5 do 6 minut oziroma dokler ne dobijo lepe zlate barve.

Ko so piškoti ohlajeni, večje zvezdice premažite z marmelado, čeznje pa položite manjše zvezdice. Posujte s sladkorjem v prahu in postrezite.

Pa dober tek! 🙂